lördag 18 oktober 2014

Kanelbullens dag?

Några veckor för sent till Kanelbullens dag (som var den 4 oktober om jag inte minns fel). Bakat kanelbullar idag för glatta livet och det är ju sååå gott :) 






Recept

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl standardmjölk
  • 50 g färsk jäst 
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ägg
  • 11-12 dl vetemjöl 

Fyllning

  • 200 g mjukt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2-3 msk kanel

  • Ägg till pensling
  • Pärlsocker till garnering

  • Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm på svag värme tillsammans med mjölken.
  • Smula ner jästen i en bunke och lös den med den ljumna mjölken, strösocker, salt, smör och ägg
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. 
  • Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut vetedegen till en avlång tunn platta.
  • Bred fyllningen på degen
  • Rulla ihop degen och skär 1-2 cm breda bitar.
  • Lägg bitarna i en bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter)
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker
  • Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter


Gott, eller hur!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar